Acasă Economic A fost semnat acordul de împrumut în valoare de 100 milioane euro,...

A fost semnat acordul de împrumut în valoare de 100 milioane euro, încheiat între R. Moldova și UE

30
0

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și Guvernatorul BNM Octavian Armașu au semnat astăzi Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macro-financiară în valoare de 100 milioane euro și memorandumul de înțelegere.

„Semnarea prezentului acord de împrumut corespunde întru totul cu interesele Republicii Moldova și este o expresie a faptului că Uniunea Europeană este alături de țara noastră și cetățenii săi în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19. Sperăm că putem conta și în continuare pe aceeași susținere generoasă din partea Uniunii Europene. Totodată, Guvernul Republicii Moldova va continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor pe plan intern, de preluare a standardelor europene și respectiv de dezvoltare a țării”, a spus Pușcuța.

Potrivit acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea memorandumului de înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Pentru debursarea tranșei nr. 2 sunt propuse spre realizare șase acțiuni.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Amintim că în urma unei evaluări preliminare, Comisia Europeană a decis să distribuie cele trei miliarde de euro după cum urmează: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia și Herțegovina (250 milioane EUR), Georgia (150 milioane EUR), Regatul Iordaniei (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Republica Tunisia (600 de milioane de euro) și Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.