Acasă iLegal Ambasadorul SUA dă asigurări: Cererea de extrădare a lui Vlad Plahotniuc se...

Ambasadorul SUA dă asigurări: Cererea de extrădare a lui Vlad Plahotniuc se examinează de autoritățile americane

31
0

Cererea adresată de autoritățile R. Moldova în vederea extrădării fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc, este examinată în prezent de autoritățile relevante din SUA. Asigurările vin din partea ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, fiind enunțate în cadrul emisiunii Cutia Neagră la TV8.

„Din cauză că examinarea este în curs, nu pot spune nimic despre acest proces, dar există legătură directă între autoritățile relevante din SUA și R. Moldova. Pandemia din întreaga lume a afectat lucrurile guvernamentale din toate țările, dar, din câte eu înțeleg, deja s-a început examinarea cererii de extrădare”, a spus Dereck J. Hogan.

Oficialul nu a putut da un termen în care R. Moldova va obține un răspuns, dar a menționat că statul trebuie să prezinte părții americane toate dovezile pe care le dețin, iar examinarea ar urma să se desfășoare în baza informațiilor oferite.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc,  pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, dar și în temeiul principiului reciprocității.

Concomitent, Procuratura Anticorupție (PA) a expediat, recent, autorităților americane o cerere de comisie rogatorie. PA a solicitat efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.