Acasă Ultimele stiri Au anunțat 50 de bolnavi noi, iar cifrele arată +185. Ce s-a...

Au anunțat 50 de bolnavi noi, iar cifrele arată +185. Ce s-a întâmplat cu statistica COVID-19 a Ministerului Sănătății

36
0

Luni seară, Ministerul Sănătății anunța, printr-un briefing de presă,50 de cazuri noi de COVID-19. Ulterior, informația a fost plasată și pe site, în formă de comunicat. Bilanțul total se ridica la 1.712 cazuri. Marți dimineața, într-un briefing, ministra Viorica Dumbrăveanu repeta – avem 1.712 cazuri de COVID-19 însă a apărut o nouă componentă – numărul persoanelor bolnave de COVID-19, tratate la domiciliu. În total, 135 de oameni. Peste câteva ore, Ministerul publică infograficul tradițional cu bilanțul, iar acesta se schimbă total – 1.847 de persoane. Cifra a stârnit mai multe nedumeriri pe rețelele de socializare.

Mai mulți internauți s-au întrebat cum a crescut numărul bolnavilor peste noapte. 

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o explicație. „Începând de astăzi, cifra totală a persoanelor confirmate de COVID-19, va conține și numărul persoanelor care se tratează la domiciliu (cu forme ușoare ale bolii), conform Ordinului 385 din 9 aprilie 2020. În total astăzi, sunt 1712 cazuri confirmate în laborator și 135 persoane care se tratează la domiciliu cu forme ușoare ale bolii. Total: 1847”, explică ministerul.

Câteva întrebări însă au rămas în picioare. Conform oficialilor MSMPS, bolnavii care se tratează acasă sunt diagnosticați fără teste de laborator, doar după o discuție telefonică cu medicul de familie. „Medicul de familie discută la telefon cu pacientul despre tuse, febră, durere în gât, cefalee și alte simptome, iar apariția unor semne permite medicului de familie să stabilească diagnoza la domiciliu și fără testare”, spune dimineața șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare de la MSMPS, Tatiana Zatîc.

Astfel, în statistica finală ajung să „se amestece” bolnavii diagnosticați prin testele de laborator și cei cărora medicii le-au pus diagnoza prin telefon.

AGORA a contactat consiliera în comunicare a MSMPS, Cristina Stratulat, pentru clarificări. Potrivit ei, decizia de a cumula numărul de bolnavi testați și numărul celor care se tratează acasă a fost făcută la recomandarea OMS. Mai mult, începând de astăzi, MSMPS va anunța anunța cazurile confirmate de laborator în briefingurile de seară, iar dimineața – cazurile raportate de medicii de familie din toată țara.

Respectiv, conform ultimului bilanț, în Republica Moldova sunt înregistrate 1847 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 135 sunt persoane care urmează tratament la domiciliu, având forme ușoare ale bolii.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.