Acasă Economic Banca Națională îi dă replica lui Ion Chicu după declarațiile cu privire...

Banca Națională îi dă replica lui Ion Chicu după declarațiile cu privire la tăierea înlesnirilor angajaților

26
0

După ce premierul, Ion Chicu, a scris pe pagina sa de Facebook că angajații Băncii Naționale, care încalcă legea, nu vor mai fi apărați din bugetul statului, BNM a venit cu o reacție oficială. Prin intermediul acesteia, instituția precizează că având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor  necesare în acest domeniu, BNM deține un statut distinct.

„Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție  care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale”, menționează BNM într-un comunicat de presă.

De asemenea, BNM sunliniază că suficiența  cadrului  legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de  donatorii și partenerii internaționali  înainte de disbursarea mijloacelor bănești.

„Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența  altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, se mai arată în comunicat.

Pe data de 29 aprilie Procuratura Anticorupție a intervenit cu percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au avut loc în dosarul privind frauda bancară. 

La fel, Procuratura Anticorupție (PA) a efectuat, pe 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei în dosarul privind frauda bancară. Atunci procurorii au reținut preventiv un actual (Aureliu Cincilei) și un fost viceguvernator (Emma Tăbârță), precum și un șef de direcție de la BNM. Tot în cadrul acestei cauze penale,  procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu. 

Pe 7 aprilie, fostul guvernator a fost transferat în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu este învinuit de participare la escrocherie și spălare de bani, infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.