Acasă Economic Cazul gheretelor redeschise și explicația incompletă a CSE. Jurist: „Autoritățile nu au...

Cazul gheretelor redeschise și explicația incompletă a CSE. Jurist: „Autoritățile nu au informat eficient antreprenorii”

109
0

Agenții economici care dețin gherete în capitală au reînceput activitatea în dimineața zilei de luni, 27 aprilie, iar după-amiază au fost nevoiți să o stopeze. Asta după ce municipalitatea a anunţat că ei nu se încadrează în decizia luată de Comisia pentru Situații Excepționale, potrivit căreia pot fi reluate unele activități de comerț. Contactat de AGORA, un admnistrator al unei rețele de gherete spune că a cheltuit resurse pentru porni activitatea și că nu înțelege acțiunile primăriei. Pe de altă parte, juriștii spun că din punct de vedere legal, autoritățile au dreptate în acest caz, însă tot ei au provocat confuzia, pentru că nu au informat corect antreprenorii. 

Reprezentantul unei rețele de gherete din capitală spune că s-a pregătit minuțios pentru ziua de 27 aprilie. Angajații au fost anunțați că pot ieși la muncă, iar produsele proaspete erau gata pentru comerț. Însă, în a doua jumătate a zilei de luni, toate planurile au fost date peste cap, după ce a fost nevoit să închidă gheretele fără să primească o explicație de la autorități.


„Potrivit deciziei din 24 aprilie, era permisă o sferă mai largă de activitate, iar noi ne încadram. Ulterior, autoritățile publice au spus că nu ne mai încadrăm. Respectiv noi avem salariați pe care îi păstrăm, dar nu putem activa. Ieri am ieșit la muncă și după asta ne-am închis. 

Am dat comandă, am scos lucrătorii la serviciu și în timpul zilei autoritățile au făcut niște verificări și au spus că nu putem activa, chiar dacă un argument plauzibil nu au avut. Suntem în așteptare, precum și toți partenerii. Au fost acumulate datorii și ei așteaptă transferuri, însă noi nu avem nimic sigur”, a precizat administratorul unei rețele de gherete din capitală, Dumitru Camerzan. 

Am contactat pentru a ne explica această situație și dacă ar exista niște lacune juridice în acest caz, jurista Daniela Danu a menționat că autoritățile ar trebui să vină cu mai multe informații pentru antreprenori și cetățeni, atunci când iau și anunță o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale. În acest caz, potrivit Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei, municipalitatea a avut dreptate din punct de vedere legal, însă problema a fost creată din cauza comunicării ineficiente cu agenții economici. 

„De fapt, autoritățile publice au avut dreptate din punct de vedere legal, însă ar fi trebuit să vină cu mai multe detalii și să acorde informații exacte antreprenorilor, cu privire la interpretarea genurilor de activitate permise, începând cu 27 Aprilie 2020. În contextul actual, ar fi apreciat gestul autorităților de a face trimiteri clare la actele normative în vigoare, regulamente, hotărâri, clasificări, nomenclatoare. În cazul de față, mențiunea Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei, acordă o sursa veridică și mai puțin interpretabilă antreprenorilor care au avut de suferit în urma acestei lacune de exprimare a Dispoziției”, a explicat reprezentanta unei companii de consultanță juridică, specializată în drept corporativ. 

Precizăm că în decizia Comisiei Situații Excepționale este indicat că se permite reluarea activităților de comerț cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri prin unitățile comerciale specializate, cu excepția celor amplasate în centrele comerciale și în piețe, începând de pe 27 aprilie.

Luni, gheretele din oraş şi-au început activitatea, iar mai mulți locuitori ai capitalei s-au lăudat pe rețelele de socializare că au cumpărat cafea. Seara, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că în cadrul unei emisiuni televizate că acest tip de activitate este, în continuare, ilegal și că pretorii de sectoare nu ar fi înțeles corect decizia. 

„De dimineață am discutat despre acest subiect. Unii pretori au înțeles diferit. După orele prânzului, situația s-a rezolvat.  Nu se permite vânzarea cafelei în oraș. Agenții economici vor fi preîntâmpinați că nu se permite. Probabil în lipsa unei interdicții clare, oamenii au interpretat”, a spus Ion Ceban.

Amintim că începând cu data de 27 aprilie au fost ridicate mai multe restricții impuse pe timp de epidemie. Astfel, a fost permis accesul în parcuri, în păduri și la terenurile de joacă pentru copii, cu condiția respectării tuturor normelor de siguranță.

Tot de luni Agenția Servicii Publice și-a reluat o parte din activităţi, precum documentarea șoferilor sau înregistrarea căsătoriilor.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.