Acasă iLegal Cazul „sacoșei” transmise lui Dodon: PG afirmă că „nu poate legal să...

Cazul „sacoșei” transmise lui Dodon: PG afirmă că „nu poate legal să se autosesizeze” și-l cheamă pe Reniță să depună un denunț oficial

42
0

Procuratura Generală a venit cu o reacție oficială la secvența video făcută publică de deputatul Iurie Reniță, în care președintele Igor Dodon primește o sacoșă neagră de la fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. PG afirmă că Reniță trebuie să facă un denunț oficial cu privire la probele pe care le-ar deține. Mai mult, acuzatorii spun că nu se pot autosesiza doar în baza imaginilor și pun la îndoială veridicitatea lor. 

„Cu referire la imaginile video, prezentate astăzi de deputatul Iurie Reniță, Procuratura Generală explică următoarele: În fond, prin intermediul mass-media, deputatul Iurie Reniță a făcut un denunț. În context reiterăm că, dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii citează Codul Penal și amintesc că examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta „se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el”.

„La momentul de față, informăm că deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț, iar doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări. Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia”, conchide PG.

Amintim că astăzi deputatul Iurie Reniță a publicat un material video în care apare fostul lider PD Vlad Plahotniuc și actualul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, precum și fostul democrat, supranumit mâna dreaptă a lui Plahotniuc, Serghei Iaralov. În materialul video se arată cum Vlad Plahotniuc îi oferă o sacoșă neagră lui Dodon în care s-ar afla sume mari de bani. 

Ulterior, Igor Dodon a comentat secvența video, spunând că „oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere, iar astăzi am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate”. „Am mai spus și anterior că în discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost să îi dau senzația că avem o relație de colaborare ca să întind momentul până am putut să acționez deschis și direct și să scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost să însceneze diferite provocări și pachețele pentru a le filma”, a comentat Dodon.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.