Acasă Ultimele stiri Ce înseamnă transmiterea comunitară a COVID-19 despre care Dumbrăveanu spune că „reprezintă...

Ce înseamnă transmiterea comunitară a COVID-19 despre care Dumbrăveanu spune că „reprezintă un risc pentru populație”

47
0

Autoritățile din țară operează, la briefingurile de presă și în comunicatele oficiale, cu noțiuni de transmitere locală a infecției de COVID-19 și cazuri de import. Pe lângă acestea două, mai există și noțiunea de transmitere comunitară, deja existentă, de exemplu, în România. În R. Moldova, aceasta încă nu se înregistrează, iar ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, afirmă că anume acest tip de transmitere e „un risc pentru întreaga populație”. AGORA explică ce înseamnă această noțiune. 

„Punem miza că ne vom opri la cifra de 5000 de persoane infectate, dar asta depinde de măsurile pe care le vom întreprinde. Noi deja demult nu mai atragem atenție sporită la persoanele care intră pe teritoriul R. Moldova și cazurile de import. Suntem atenți la transmiterea locală, focarele și transmiterea comunitară, care reprezintă un risc pentru întreaga populație. Suntem aproape de acest hotar și trebuie să întreprindem tot de ce este nevoie pentru a nu admite transmiterea comunitară”, a punctat șefa de la Sănătate, în direct la postul public de televiziune.

În cele mai simple cuvinte, transmiterea comunitară e atunci când pacientul este contaminat de boală fără avea istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

De exemplu, profesorul Alexandru Rafila din România, președinte Societății Române de Microbiologie, afirma într+un interviu în presa română că transmiterea comunitară e cea mai periculoasă formă.

„Adică o transmitere susținută cu număr mare de cazuri într-o perioada relativ redusă de timp, care afectează anumite grupuri sau comunități și este provocată de anumiți transmițători ai bolii, pe care fie nu reușim să-i identificăm, fie îi identificăm foarte târziu”, spunea doctorul.

Pe 21 martie, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, Emilian Ioan Imbri, anunța că peste Prut a început transmiterea comunitară a bolii. „Transmiterea comunitară înseamnă că nu mai contează dacă ai fost în contact cu cineva care e pozitiv, nu mai contează dacă ai fost în contact cu cineva care a venit din Spania, Grecia, Italia, Franța. Boala a început să se transmită deja de la persoană la persoană. Contacții nu au știut că au fost contacți”, afirma el la Realitatea.

Așadar, transmisia comunitară e atunci când infecția, în cazul unui număr mare de cazuri, nu mai poate fi urmărită până la sursă, iar bolnavii se molipsesc fără a călători în state afectate sau a fi în contact cu cineva despre care se știe de unde s-a îmbolnăvit.

Doctorul Andrew Freedman de la Universitatea Cardiff University declara pentru BBC News: „Transmiterea comunitară e atunci când te molipsește de la alte persoane la muncă, la cumpărături, în transport. Dar contactezi boala de la oameni care probabil nici nu știu că sunt bolnavi, care nu au simptome sau le au într-o măsură foarte mică”.

Amintim că, în Republica Moldova, primul caz de coronavirus a fost înregistrat pe 7 martie 2020. Pe 7 aprilie, au fost anunțate încă 91 cazuri de infectare cu noul Coronavirus, bilanțul urcând la 1056 de oameni.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.