Acasă Ultimele stiri Cum înmormântăm decedații de COVID-19. Directorul ANSP: Pericolul cel mare îl reprezintă...

Cum înmormântăm decedații de COVID-19. Directorul ANSP: Pericolul cel mare îl reprezintă tradițiile

42
0

Înmormântările în cazul deceselor provocate de virusul COVID-19 vor avea loc cu slujbă bisericească doar la cimitir, la aer deschis, cu păstrarea distanței sociale și respectarea măsurilor de prevenire a infectării. Declarațiile îi aparțin Directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Din păcate procedura de înmormântare din Republica Molodva se zice că trebuie făcuta frumos. Și după aceea sunt răsunete că tare frumos l-am mai înmormântat. Cadavrul nu prezintă risc din punct de vedere epidemiologic. Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările cu lume multă, cu slujba acasă, cu slujba în biserică și cu parastasuri, cu mese de pomenire. Acestea sunt riscurile cele mari pentru că se aglomerează multă lume și există riscul vădit de a transmite virusul de la cel bolnav sau asimptomatic la cel sănătos”, a amenționat directorul ANSP.

În cazul celor două înmormântări a personalor decedate din cauza infectării cu COVID-19 care au avut loc în Republica Moldova, Nicolae Furtuna afirmă că s-a renunțat la serviciul divin în încăpere, în biserică sau spațiu închis. Slujba bisericească a fost ținută la cimitir cu păstrarea distanței scoiale.

Amintim că până în prezent, în Republica Moldova, au fost înregitrate două decese provocate de infecția COVID-19. Este vorba de o femeie de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hîncești. Aceasta s-a stins, pe 18 martie, după patru zile de la internarea în spital. Întrucât în perioada respectivă, localitatea se afala în carantină, trupul femeii a fost condus pe ultimul drum doar de câțiva gropari. 

La 27 martie,o asistentă medicală ce activa în cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalească a murit după ce, la 19 martie, a fost testată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Femeia avea 79 de ani. 

Cum au loc înmormântările decedaților de COVID-19 în România

În cazul României, autoritățile de aici au publicat în Monitorul Oficial regulile după care va avea loc o înmormântare, în cazul unui deces provocat de coronavirus.

Conform unui ordin al Ministerului Sănătății din România, înmormântarea se va face în cel mai scurt timp de la data decesului. Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază. De asemenea, cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol), scrie libertatea.ro

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp. Persoanele care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligaoriu echipament de protecție de unică folosință, format din: halat de unică folosință din material de șesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși, mănuși – în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul).

În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat, iar familia este cea care aduce sicriul. Pe toată perioada sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.