Acasă Economic Cum s-au schimbat prețurile produselor alimentare pe timp de epidemie: Lactatele s-au...

Cum s-au schimbat prețurile produselor alimentare pe timp de epidemie: Lactatele s-au scumpit, iar stocurile de hrișcă s-au diminuat

44
0

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare pe parcursul lunii martie, odată cu declararea stării de urgență în țară, dat fiind extinderea infecției COVID-19. Datele arată majorări de preț cu până la 3% la unele produse lactate și scăderea prețului la carnea de porc și bovină cu circa 1,5%. Totodată, oamenii au cumpărat în cantități mai mari produse precum hrișca.

Analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate indică majorări în luna martie comparativ cu februarie, după cum urmează: lapte – 1,83%, smântână – 0,55% și unt din lapte de vaci – 3,84%,  brânza de vaci – 2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc și bovină cu 1, 57 % și s-a majorat la carnea de pasăre – 2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe -1,48% și legume – 4,9%. La produse precum pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui, prețurile nu au suferit modificări.

Consiliul Concurenței menționează că din cauza dorinței populației de a se asigura cu rezerve pe timp de epidemie, au scăzut stocurile de hrișcă. În unele magazine, nefondat, a crescut prețul produsului la circa 28 de lei pentru un kg. Ulterior, odată cu scăderea cererii la produs și prețul s-a diminuat până la 19,20 lei pentru un kg, informează autoritatea de concurență.

Menționăm că și Serviciul Fiscal de stat urmăreşte preţurile de comercializare a produselor social importante și întreprinde verificări săptămânale la unitățile comerciale. Drept urmare 23 de agenți economici vor fi sancționați pentru că au depășit limita admisă la adausurile comerciale pentru produse alimentare și farmaceutice, informează Serviciul Fiscal de Stat (SFS). 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.