Acasă Politic Curtea Constituțională a decis: Alegerile anticipate pe liste de partid pot avea...

Curtea Constituțională a decis: Alegerile anticipate pe liste de partid pot avea loc după 16 august

38
0

Curtea Constituțională a decis: alegerile parlamentare anticipate pot avea loc după sistemul proporțional de vot, însă doar după un an de când schimbarea sistemului electoral e publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere că sistemul mixt a fost anulat prin votul deputaților pe 15 august și promulgat de urgență de președinte pe 16 august, reiese că anticipatele pe liste de partid nu pot avea loc mai devreme. Decizia vine după ce trei deputați din fosta coaliție ACUM-PSRM au sesizat noua componență a Înaltei Curți pe marginea acestei chestiuni. De notat că, în 2019, vechea componență a CC a conchis că pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.

În toamna anului 2019, deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au sesizat Curtea, cerând interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție. Ei au vrut să afle dacă eventualele alegeri anticipate ar putea fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, odată ce actuala legislatură l-a anulat pe cel mixt, în vara lui 2019.

Atunci, unul dintre autorii sesizării, Sergiu Litvinenco, spunea că „nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional”. 

Anterior, vechea componență a Curții a statuat că, pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat. Se întâmpla când Curtea Constituțională era condusă de Mihai Poalelungi, iar sistemul mixt era încă în vigoare. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.