Acasă Politic Deputații din Parlamentul 90: „Ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu”

Deputații din Parlamentul 90: „Ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu”

35
0

„Premierul dă dovadă de lipsă totală de bun simț și jignește demnitatea națională a cetățenilor R. Moldova”. Acesta e o parte din mesajul transmis de deputații Parlamentului 90 la adresa premierului Ion Chicu după ce a eăspuns cu replici sure la opinia europarlamentarului Siegfried Mureșan, care a criticat felul în care Guvernul gestionează pandemia de COVID-19. Astfel, consiliul de Administrare al AO „Parlamentul-90” declară că se desolidarizează de atitudinea iresponsabilă a premierului. 

„Recenta replică a premierului Ion Chicu este o insultă nu numai în adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, dar sfidează și conținutul Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, care arată eșecurile guvernării socialiste de la Chișinău și avertizează o dată în plus despre neîndeplinirea angajamentelor asumate pentru deblocarea unei noi tranșe din sprijinul financiar european. 

Mai mult ca atât, premierul dă dovadă de lipsă totală de bun simț, nemaivorbind de un gest de-a dreptul scandalos din punct de vedere diplomatic, denigrator și inacceptabil față de România. Aceste declarații sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele vin la numai câteva zile de la încheierea misiunii unei echipe de medici voluntari români care, în plin colaps medical, economic și social, au luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru salvarea de vieți omenești, iar România a acordat un substanțial ajutor absolut dezinteresat cetățenilor de pe malul stâng al Prutului”, se arată în declarația scrisă de membrul Comisiei de elaborare a proiectului Constituției, Alexandru Arseni, în numele unui grup numeros de deputați ai Parlamentului 90. 

La fel, deputații din Parlamentul 90 țin să îi amintească lui Ion Chicu că în conformitate cu Declarația de Independență a R. Moldova, adoptată de Parlamentul 90 și legitimată prin votul unanim al delegaților la Marea Adunare Națională din 27 august 1991, R. Moldova a stabilit relații diplomatice cu statele lumii, inclusiv România și Uniunea Europeană, în baza normelor de drept internațional.

„Dezvoltând aceste valori în preambulul Constituției, se confirmă dorința Chișinăului de a trăi în bună înțelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor și normelor unanim recunoscute ale aceluiași drept internațional. Or, art. 96, alin. (1) din Constituție stabilește expres că Guvernul asigură realizarea politicii externe a statului, un rol aparte revenindu-i prim-ministrului (art. 101, alin. (1) din Constituție). 

În acest context declarațiile grobiene ale premierului Chicu, șeful Guvernului de la Chișinău, în raport cu Guvernul României și a oficialilor Uniunii Europene, sfidează nu numai bunul simț, dar și încalcă sacre valori general-umane, jignește demnitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova, aduce grave prejudicii morale și politice pe plan intern și extern statului nostru. Exprimăm profundă indignare, condamnăm și ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu. Asemenea declarații sunt incompatibile cu funcția de Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova”, se mai menționează în declarație. 

Amintim că, la 22 mai, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat felul în care Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, gestionează pandemia de COVID-19 și a apreciat fostul Guvern Sandu ca fiind cel mai eficient, premierul a răspuns cu replici dure. „Ratați, nimic în viață și în țară n-ați realizat”, a scris șeful Executivului de la Chișinău într-un mesaj online.

Ministerul Afacerilor Externe de la București consideră că declarațiile premierului moldovean sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.