Acasă Politic Dezbaterea moțiunii simplă împotriva politicilor în sănătate, între critici și aplauze: „Discursul...

Dezbaterea moțiunii simplă împotriva politicilor în sănătate, între critici și aplauze: „Discursul dumneavoastră e doar un eseu”

31
0

Dezbateri aprinse în Parlament în cadrul dezbaterii moțiunii simple contra politicilor în sănătate înregistrată de deputații Pro Moldova. Ministra Sănătății a prezentat un raport de activitate pe timp de pandemie, care a fost criticat dur de deputații din opoziție, dar susținut și aplaudat de cei din PSRM și PDM. 

„Gradul de uzură a dispozitivelor medicale. Unele au câte de 30 de ani. Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil e sistemul medical. Nu e de azi și ieri. E rezultatul de ani de zile de ignoranță a sistemului medical. În aceste momente, toate atenția noastră este orientată spre lucrătorii medicali. Vreau să aduc mulțumiri colegilor din cadrul Ministerului Sănătății. Prin acuzații false nu vom trece de această pandemie”, a declarat Dumbrăveanu de la tribuna Parlamentului. 

Președinta Parlamentului a ținut să își ceară scuze din numele deputaților care nu ar fi fost foarte atenți la raportul prezentat de ministră. Pe de altă parte, unii deputați au ținut să își manifeste respectul față de ministră prin aplauze. 

„Din numele Parlamentului îmi cer scuze că unii deputați au stat în telefoane și nu v-au ascultat, iar unii care v-au chemat au discutat cu colegii lor”, a declarat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. 

Totuși, deputata Ruxanda Glavan, anterior ministră a Sănătății, s-a arătat nemulțumită de raportul prezentat în plen. 

„Păcat că nu ați spus acum ceea ce ați spus în cadrul comisiei. Fiecare al treilea pacient care a fost testat a plătit din banii săi”, a declarat Glavan. 

Pe de altă parte, Dumbrăveanu spune că a făcut tot ce a putut pentru a ține situația sub control. 

„Tratamentul la domiciliu a fost implementat la o etapă precoce. Nimeni în lume și nici cele mai dezvoltate state nu au știut proporțiile acestei pandemii. Eu personal mă duceam la producătorii autohtoni să coase costume pentru specialiștii medicali. În luna martie a fost promovată hotărârea și în aprilie salariile au fost majorate cu 10%. Declarații eu tot pot face, dar să ținem seama și de realitatea economică. În virtutea acestor aspecte, astăzi s-a menționat  despre majorarea salariilor cu 30%. Media UE este de peste 24%, în timp ce în R. Moldova e de 14%, în ceea ce privește infectarea medicilor”, a răspuns în replică Dumbrăveanu. 

În cadrul ședinței a fost prezent și un specialist în medicina calamităților, precum și mai mulți angajați din cadrul ministerului. Medicul a declarat că politicienii ar trebui să se consolideze în această perioadă și să atragă atenția la starea spitalelor din raioane. 

„Pandemia respectivă a dat un supra efort. Cele mai mare probleme au fost panica și frica. Nu am avut deficit de preparate sangvină, avem monitor evaziv și invaziv. Situația e mai gravă în raioane. Acesta e punctul vulnerabil. Trebuie să percepem că medicina calamităților prevede anumite legi. Noi gândim foarte îngust. Suntem la limită, dar trebuie de gândit cum trecem de următoarea etapă”, a  declarat specialistul în medicina calamităților, Radu Cojocaru. 

Aceeași părere a fost împărțită și de președintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Ghenadie Buza. 

„Acum ar trebui să consolidăm toate forțele. E tare greu să faci politică din suferința celor infectați. Mă uit la colegii noștri cum dăm noi pildă cetățenilor. Sunt niște eșecuri care le strângem în fiecare zi. Îmi vine foarte greu să citesc avizul comisiei. Eu sper că deputații au înțeles că se fac lucruri frumoase astăzi”, a declarat Ghenadie Buza, președintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie. 

Deputații PSRM i-au luat apărarea ministrei și și-au cerut scuze din numele tuturor deputaților. Pe de altă parte, deputata Platformei DA Maria Ciobanu și deputata PAS Doina Gherman au venit cu acuzații dure. 

„Domeniul sănătății nu are nimic cu dumneavoastră. Ceea ce ați declarat până acum era doar un eseu”, a declarat Maria Ciobanu, deputata Platformei DA. 

Replici dure au fost și din partea deputatului Lilian Carp. 

„În Coreea de Sud au făcut testarea masivă în primele două luni de zile. Ei nu au atâtea cazuri cât avem noi”, a declarat deputatul Lilian Carp

În replică, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că nu putem face comparație dintre R. Moldova și Coreea de Sud. 

„Coreea de Sud nu e renumită prin testare, dar prin izolarea populației. Felul nostru de a asculta a fost altul decât al coreenilor”, a declarat în replică Furtună. 

Amintim că pe data de 18 iunie curent, grupul parlamentar Pro Moldova a înregistrat și a prezentat o moțiune simplă contra politicilor în domeniul sănătății. Aceasta a fost transmisă la avizare. Potrivit deputatei Ruxanda Glavan, care a prezentat moțiunea, „oamenii nu sunt testați masiv, nici cadrele medicale, nici populația”. Mai mult, Glavan a declarat că e nevoie de un nou ministru al Sănătății, care să fie medic.

Precizăm că deputații PSRM au spus că nu vor susține moțiunea înregistrată de Grupul Parlamentar Pro Moldova contra politicilor în domeniul sănătății.În schimb platforma DA a menționat că va susține o moțiunea simplă depusă pe numele ministrei Sănătății și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.