Acasă Social Fosta secretară de stat la Ministerul Agriculturii, către Ceban: Încă e prea...

Fosta secretară de stat la Ministerul Agriculturii, către Ceban: Încă e prea cald pentru a planta copaci. Pe așa timp se face un genocid al copacilor

36
0

Fosta secretară de stat a Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul Sandu, Iuliana Cantaragiu, susține că e mult prea devreme pentru o campanie de înverzire a țării, lansată de Agenția „Moldsilva” și promovată de Primăria Chișinău. Potrivit expertei de mediu, copacii nu au intrat încă în hibernare, iar puieții își vor alimenta frunzele care ar urma să cadă în loc de rădăcini. 

„Ion Ceban, nu știu dacă mai aveți profesioniști la Spațiile Verzi, că de cei cu experiență v-ați debarasat, dar dacă i-ați fi avut, ei v-ar fi spus că prin acțiunile voastre de PR politic în campanie electorală omorâți o mulțime de copaci, plantându-i acum, când încă e foarte cald afară și când frunzișul încă nu e căzut. Ieri o postare similară a Făcut și Agenția „Moldsilva”, directorul căruia e foarte servil PSRM-ului și nimic mai mult. După ce a primit mai multe critici de la ecologiști, azi au șters postarea, fiindcă fiecare silvicultor, care ține la pădure, care ține la copaci, știe că prin acțiunile de plantare pe așa timp se face un genocid al copacilor”, scrie Cantaragiu pe Facebook. 

Potrivit expertei de mediu, încă e prea cald pentru a planta copaci. 

„Copacii încă nu au intrat în hibernare, frunzele încă nu au căzut. Și copacii plantați, și așa stresați cu scoaterea lor din pepinieră, transportare, îngropare într-un nou mediu, își vor îndrepta energia spre frunze pentru a le hrăni, în loc să-și îndrepte energia spre hrana rădăcinilor. Iar când vor scădea temperaturile, ei nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța. Perișorii absorbanți ai rădăcinilor sunt cei mai activi la intrarea în repaus vegetativ, în alte perioade se dezvoltă lent iar prinderea copacilor e slabă. Și Centrul Naţional de Mediu va planta anul ăsta 20 ha de pădure, precum și alte organizații ecologiste, dar așteptăm să fie timpul potrivit pentru astfel de acțiuni, nu de alandala”, a mai punctat Iuliana Cantaragiu.

Amintim că Agenția „Moldsilva” a anunțat, la începutul acestui weekend, despre demararea campaniei naționale de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”. Într-un comunicat oficial, instituția citează directorul care promite că în următorii cinci ani se preconizează plantarea a peste 50 de milioane de arbori noi în R. Moldova. Calculele arată însă că asta ar însemna 10 milioane de copaci plantați anual, iar împărțit la 365 de zile, în medie, ar fi 27.397 de copaci pe zi.

Primăria Capitalei a dat și ea start campaniei de plantare a arborilor pe teritoriul municipiului Chișinău. Primarul Ion Ceban, alături de președintele în exercițiu Igor Dodon, au plantat puieți în Pădurea – Parc din Calea Orheiului.

Edilul s-a lăudat cu sădirea a 2.000 de arbori, „urmând ca până la încheierea campaniei de plantare a arborilor în parcuri, zone verzi, curți de blocuri din capitală, să fie sădiți în total 100 mii de copaci”.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.