Acasă Lifestyle „Hai că nu mai înțeleg nică, eu știam că rușii erau buni,...

„Hai că nu mai înțeleg nică, eu știam că rușii erau buni, iar nemții – răi”. Un nou documentar de Cobileanski – „9 mai: Basarabia, prizoniera Victoriei” (VIDEO)

47
0

Care este semnificația zilei de 9 Mai pentru Uniunea Europeană și pentru Federația Rusă? De ce este interpretată diferit de ruși și de occidentali? De ce este privită ca o Zi a Ocupației de unii basarabeni, în timp ce alții o văd ca pe o Zi a Eliberării? La aceste și alte întrebări încearcă să răspundă un nou documentar al regizorului moldovean Igor Cobileanski, numit „9 mai: Basarabia, prizoniera Victoriei”. Filmul, compus din secvențe istorice și comentarii ale specialiștilor, îl are drept personaj central pe moldoveanul de rând, jucat de actorul Sergiu Voloc. 

Producătorul documentarului este cunoscutul jurnalist român și documentarist Marian Voicu, iar regia îi aparține lui Igor Cobileanski. La realizarea acestuia au fost utilizate imagini de arhivă, fragmente din filmul documentar „Golgota Basarabiei”, arhiva Europei Libere, precum și cadre din arhive personale.

Documentarul prezintă momente din istoria mondială și a regiunii începând cu anii ’30 ai secolului trecut, inclusiv formarea RASSM și rădăcinile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și aportul URSS alături de Germania fascistă la declanșarea conflagrației mondiale.

„În septembrie 1939, trupele aliate sovietice și germane atacă și dezmembrează Polonia. Timp de doi ani, rușii au livrat naziștilor cele necesare pentru mașinăria de război, primind în schimb tehnologie germană, pagină a istoriei care nu se regăsește acum în manualele rusești. Mai târziu, tancurile sovietice vor invada țările baltice, Basarabia și Bucovina de Nord”, narează documentarul.

Filmul arată că simbolurilor ocupației și militarismului rus au devenit monumente ale „păcii”, „prieteniei”, eliberării”. „Cei care cer demontarea acestora sunt numiți „fasciști”, ca și cei care ridică monumente în memoria celor care au fost deportați în Siberia sau uciși de sovietici”, se arată în descrierea documentarului.

În film găsim comentarii de la istoricii Anatol Petrencu, Octavian Țîcu, ulterior criticate de președintele Ligii Tineretului Rus din Moldova, Igor Tiuleanțev sau politicianul Valentin Crîlov.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.