Acasă Social Mărturiile unui bolnav de COVID-19, internat la Comrat: Mânca terci pe apă...

Mărturiile unui bolnav de COVID-19, internat la Comrat: Mânca terci pe apă și primea 1,5 litri de apă pe zi în loc de duș. Reacția spitalului

48
0

Un pacient testat pozitiv la COVID-19 și internat la spitalul raional din Comrat a povestit redacției regionale nokta.md despre condițiile de spitalizare. Potrivit sursei, care a vrut să rămână anonimă, rezultatele testului i-au fost arătate abia peste 10 zile. Mai mult, persoana internată nu a putut face duș, iar apa pentru consum era oferită din robinet. 

Persoana le-a povestit jurnaliștilor că și-a văzut pentru prima oară rezultatele la zece zile de la internare. În tot acest timp, sursa stătea singură în salon, iar când salonul era supus dezinfecției cu lămpi de Quartz, omul trebuia să se acopere cu plapuma, deși în mod normal camera trebuie să fie goală.

Sursa a povestit jurnaliștilor că a fost hrănit, prima săptămână, cu terciuri pe apă și i se dădea apă de la robinet. Potrivit persoanei citate, la finalul săptămânii trecută meniul a fost îmbunătățit ușor. Pacientul a primit apă îmbuteliată (însă nu zilnic), covrigi, supă și terci cu sos și carne.

Pacientul le-a mai spus celor de la nokta.md că nu a putut face duș pe toată durata spitalizării. Personalul medical i-a oferit apă pentru proceduri de igienă abia a treia zi, după rugăminți insistente. „Inițial, dădea un litru și jumătate pe zi. Apoi, după ce și alți pacienți au început să ceară, dădeau câte jumătate de căldare”, mai scrie nokta.md, din spusele pacientului.

După publicarea articolului, spitalul a venit cu o reacție.

„Fiecare pacient, odată ce a ajuns la spital, trebuie să-și dea seama că nu putem să îi oferim condiții de hotel. Totuși, în fiecare bloc este câte o unitate sanitară, apă și condiții pentru igienă corporală”, a spus șefa spitalului, Nina Railean. Ea a mai punctat că pacienții cu febră înaltă, așa cum sunt cei tratați de COVID-19, nu au voie să facă duș, ci doar să se ștergă cu apă.

Șefa spitalului a comentat și calitatea mâncării. 

„Într-adevăr, noi aveam o problemă cu alimentația pacienților. Ne-am confruntat cu problema calității mâncării gătite. Personalul bucătăriei a fost concediat și a fost angajat altul. O asemenea problemă nu va mai exista”, a declarat ulterior șefa spitalului, Nina Railean.


Mai devreme, o pacientă COVID-19 de la Soroca a ieşit într-un video live pe pagina sa de Facebook, unde s-a plâns că niciun doctor nu o curează nici pe ea și nici pe colega sa de cameră. Mai mult, saloanele în care se aflau pacienții, din spusele femeii, nu dispuneau de baie sau toaletă. Ulterior, femeia a mai făcut un live, a spus că a fost mutată în alt salon și că dispune de tratament corespunzător, împreună cu ceilalți pacienți. Ea a dat asigurări că nu a presat-o nimeni să-și schimbe spusele.

Potrivit președintelui, costul unei zile în staționar pentru un pacient cu COVID-19 este de 2.255 lei pe zi, iar pentru o zi în terapie intensivă costurile sunt de 5.300 de lei.

Fiecare pacient este internat minim 14 zile.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.