Acasă Economic Ministrul Finanțelor explică de ce în proiectul de angajare a răspunderii apar...

Ministrul Finanțelor explică de ce în proiectul de angajare a răspunderii apar modificări ce vizează țigările, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale

49
0

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a ieșit astăzi într-un briefing de presă în care a explicat de ce Guvernul și-a angajat răspunderea și pe niște proiecte care, la prima vedere, nu par să aibă vreo legătură cu pandemia de COVID-19. Pușcuța a răspuns criticilor deputaților PAS, care au acuzt Guvernul de ,,interese meschie şi personale”.

Mai exact, mai mulți deputați PAS au semnalat că Guvernul ar dori să reducă majoritatea taxelor pentru exploatarea zăcămintelor naturale, „lucru care este dăunător atât pentru mediu, cât și pentru bugetul statului”, să revină „la schema de comercializare prin duty-free la intrare în țară, schemă eliminată de Guvernul Sandu în iunie 2019” și să amâne „cu tocmai un an interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile”.

„Vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul lor. Guvernul să se oprească și să se dezică de achiziții, care nu au legătură cu pandemia. Sunt mai multe licitații care nu au nicio relevanță cu situația în care ne aflăm”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu. 

Într-un briefing de presă de astăzi, ministrul Serghei Pușcuța s-a referit la cele trei măsuri criticate. „Vreau să vin cu o clarificare referitor la falsurile din media. Eu le consider iresponsabile, iar oamenii care le-au generat nici nu au intrat în esența legii”, a comentat ministrul.

Oficialul s-a referit, din start la taxele pentru utilizarea subsolului. „Ca urmare a acestor modificări, sumele încasate la buget cresc mai mult de două ori. Deci să spui că se facilitează niște agenți economici, să-și asume falsuri. Să vină cu cifre și argumente”, spune Pușcuța.

El afirmă că prin proiectul Guvernului se anulează patru taxe „care nu dau plus valoare la buget”.

„Astăzi aceste taxe sunt șapte la număr. Am venit cu propunerea de a comasa aceste taxe, din șapte să fie trei. Apropo, să mă refer puțin la cifrele acelor patru taxe care am spus că nu aduc valoare bugetului. De pe una dintre acele taxe s-a încasat 100 de lei pe an, de pe alta – 9000 de lei pe an, iar de pe încă una – zero lei pe an. Acestea sunt taxe care generează doar presiuni administrative suplimentare pe mediul de afaceri. Cele trei taxe care vor rămâne vor genera încasări mai mari. Dacă înainte s-a achitat 18 milioane de lei de pe taxa pentru extragerea materialelor util, păi acum, dacă pe 2019 s-ar fi aplicat noua taxă, s-ar fi adăugat 20 de milioane de lei. E o rebalansare a poverii fiscale”, a explicat Pușcuța. 

Ministrul a comentat și criticile aduse măsurilor aplicate asupra magazinelor Duty Free.

„Vă rog, citiți atent proiectul de lege, găsiți măcar un punct care se referă la zona transnistreană. Nu este! Declarațiile acestor „experți” sunt incorecte și nu corespund realității. Dacă atrageți atenția, în acest proiect nu se schimbă nimic în regimul fiscal al magazinelor Duty Free. Totuși în acel proiect din 2019 s-au strecurat efecte negative față de producătorii autohtoni, locali. Astfel, producătorul autohton care livrează mărfuri în magazinele Duty Free trebuie să achite acciza la buget. Totodată, conform legii, dacă magazinul Duty Free vinde aceste mărfuri la intrare în țară, urmează să calculeze acciza. Astfel, asupra bunurilor autohtone acciza se aplică de două ori. Asta face ca mărfurile autohtone să fie necompetitive față de produsele străine, asupra cărora se aplică acciza o singură dată”, a explicat Pușcuța. 

Într-un final, oficialul a comentat amânarea interzicerii expunerii vizibile a țigărilor în magazine.

„Schimbarea acestor dulapuri în magazine noi o considerăm acum absolut nejustificată. Va cauza activități nespecificice într-un regim foarte restricționat. Grija noastră e să nu admitem transmiterea virusului. Doar cerem să extindem acest termen, nu să anulăm măsura care e una foarte necesară. Acum nu e corect să ne axăm pe aceste lucruri”, a punctat Pușcuța.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.