Acasă Economic Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI. Ministerul Economiei duce...

Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI. Ministerul Economiei duce tratative în acest sens

31
0

Evoluția situației social-economice din țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19, prognoza macroeconomică și reformele pe care le implementează Guvernul în domeniul administrării proprietății publice și sectorul energetic. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate de ministrul Economiei, Sergiu Railean și șeful misiunii FMI pentru Moldova,Ruben Atoyan dar și reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Volodymyr Tulin. Pe lângăs situația social-economică, în discuție a fost pusă și  perspectiva semnării unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional .

Sergiu Railean a menționat că la nivel tehnic, echipele MEI și FMI au avut deja discuții pe marginea prognozei macroeconomice, în urma cărora au ajuns la consensul că PIB-ul național se va diminua în anul 2020 cu 4,5% și va însuma 205,2 mlrd lei. Criza pandemică va afecta exporturile, care vor scădea cu 12,8% și importurile – cu 10%.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, indicatorii sectorului real, la fel, vor fi în declin. Industria se va contracta cu 3%, sectorul agricol sub influența condițiilor meteorologice nefaste din anul curent – cu 11,9%, iar investițiile – cu 4,8%.

Din cauza sistării temporare a activității economice în sectorul real și al diminuării numărului de salariați în sector, fondul de remunerare a muncii se estimează să atingă valoarea de circa 54 mlrd lei, fiind practic la nivelul din anul precedent.

„Suntem conștienți de provocările acestui an, de presiunea crizei pandemice atât asupra sistemului de sănătate, cât și asupra economiei. Cu toate acestea rămânem determinați să continuăm agenda de reforme, să ne ajustăm planurile în funcție de evoluțiile pandemiei și să identificăm toate soluțiile optime pentru a acoperi deficitul bugetar”, a spus Sergiu Railean.

Ministrul Railean s-a referit la reforma întreprinderilor de stat, menționând că instituția, cu suportul donatorilor, a elaborat o serie de regulamente, care vin să aplice prevederile legii cu privire la întreprinderile de stat și întreprinderile municipale.

Ministrul a afirmat că, în prezent, se află în procedură de definitivare regulamentul cu privire la  modul de selectare și numire a administratorului, membrilor consiliului de administrație și a comisiei de cenzori ai întreprinderilor de stat și condițiile de remunerare a acestora.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.