Acasă Ultimele stiri Moțiunea simplă împotriva politicilor în Sănătate nu a fost susținută de Parlament

Moțiunea simplă împotriva politicilor în Sănătate nu a fost susținută de Parlament

27
0

Moțiunea simplă împotriva politicilor din sănătate a căzut. Inițiativa deputaților din Pro Moldova a fost susținută de fracțiunile PAS, Platforma DA și P. Șor, dar nu a adunat numărul necesar de voturi. Raportul comisiei parlamentare de specialitate a fost ca moțiunea să nu fie susținută.  

Dezbaterea moțiunii a durat aproape trei ore, iar discuțiile din plenul Parlamentului au oscilat între critici și aplauze.

„Republica Moldova e la coada Europei la numărul de teste efectuate la numărul de locuitori. Ar fi fost cazul să vă dați demisia benevol. Cum vi s-a ridicat mâna să susțineți alocarea a 70 de milioane de lei pentru Arena Chișinău, un proiect cu care Dodon se va lăuda în campania electorală. Ar fi trebuit să vă dați demisia de onoare atunci când s-a propus acest proiect”, a replicat deputata Partidului Șor Marina Tauber. 

„Ați cedat benevol gestionarea pandemiei unor politicieni cinici. Nu ați comunicat suficient, coerent și clar cu cetățenii în privința măsurilor de prevenție. Nu v-ați obosit să condamnați anumiți oficiali sau demnitari care au sfitat restricțiile impuse autorități. Nu v-ați preocupat să dotați cu echipamentele necesare medicii. Spitalele s-au transformat în vulcane de infecție. Medicii au fost nevoiți să închirieze locuințe ca să nu-și infecteze familiile. Ați transmis mesaje eronate și manipulatorii în societate. Ați făcut praf din sănătatea oamenilor dna ministru, motiv pentru care Platforma DA va susține această moțiune simplă”, a afirmat deputatul Igor Munteanu. 

„Am asistat la degresiuni lirice și lamentări despre cât de prost este sistemul medical din RM. Afirmații care au fost aplaudate frenetic de cei din majoritatea parlamentară, cei mai mulți dintre care au fost la guvernare în acești 30 de ani. Ceea ce a distrus sitemul medical din Republica Moldova a fost servilismul politic și insistența clasei politice de a politiza instituțiile medicale, de a numi directori de spitale loiali și nu medici profesioniști. Nu în țeleg de ce ați ales să fiți atât de conservativi la capitolul testare. capacitățile de testare trebuie cel puțin dublate. Dar vă este frică. Pentru că numărul celor infecatți va crește. Oamenii, doar la 400 de cazuri erau gata să vină cu furcile, la 1.000 de cazuri ați zbura toți”, a punctat deputatul PAS Dan Perciun. 

„Moțiunea nu este despre oameni, dar despre politici. Nu am nicio pretenție la doamnă Dumbrăveanu. Mie îmi e milă de ea pentru că în scenariul unu, doi și trei erau bărbații care spuneau că e totul bine, iar acum au lăsat-o să facă față și să demonstreze că s-a făcut totul bine. Сила есть ума не надо (trad. din rusă – forță este, minte nu trebuie). Stimați medici, dvs astăzi sunteți cei care sunteți obligați să faceți jocul politic al celor care vă conduc. Vă îndemn să faceți așa cum gândiți”, a declarat parlamentara Ruxanda Glavan.  

Parlamentarii din fracțiunile PSRM și PDM au aplaudat în repetate rânduri discursul ministrei. 

„Suntem nevoiți să asistăm la acest spectacol de prost gust regizat cu scopul de a tulbura apele. Am auzit deja discuții despre staf electoral comun, front comun la prezidențiale. Mărul otrăvit deja s-a copt? Felicitări. Acel măr otrăvit s-a desfăcut în două, una curată și alta în continuare cu otravă. Această moțiune vine tocmai de la cei care au fost responsabili în diferite periode de sistemul de sănătate. Vine de la cei care acum un an o ridicau în slăvi pe Viorica Dumbrăveanu pentru că făcea parte din echipa lor. Da, s-au făcut greșeli ăn gestionarea pandemiei, dar refuz să cred că s-a făcut intenționat. Mă adresez partidelor veritabile din opoziție. Știu că aveți nevoie de un personaj negativ ca să supraviețuiți. Nici Făt-Frumos nu ar fi fost erou dacă nu ar fi existat balaurul. Aveți grijă ce vă doriți. Să nu scăpați de dracu și să-l aduceți înapoi pe taicăsu”, a afirmat democrata Svetlana Rotundu.

„Vreau să vă asigur că am verticalitate și onoare, doar că nu o să-mi dau demisia de onoare pentru că o să-mi duc acest manadat până la capăt. Cineva a zis că e un discurs liric. Dar, vreau să vă spun că e ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. Pandemia m-a învățat să fiu puternică”, a punctat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. 

Amintim că pe data de 18 iunie curent, grupul parlamentar Pro Moldova a înregistrat și a prezentat o moțiune simplă contra politicilor în domeniul sănătății. Moţiunea simplă exprimă poziţia Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.