Acasă Ultimele stiri „Mulți nu vor putea trece peste această perioadă”. Pachetul anti-criză pentru business,...

„Mulți nu vor putea trece peste această perioadă”. Pachetul anti-criză pentru business, comentat de antreprenori și economist

35
0

Măsurile propuse de stat pentru susțineterea businessului ajută marii jucători, însă întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), care reprezintă majoritatea afacerilor în R. Moldova, rămân defavorizate. E o părere împărțită de mai mulți reprezentanți ai businessului, în discuții cu AGORA. Până statul va veni cu un pachet de măsuri pentru micile întreprinderi, mai muți agenți economici își bat capul cum să achite salariile pentru luna martie, fiind pe zero și neavând un fond de criză. 

Astăzi Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un set de măsuri menite să ajute agenții economici:

1.    Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj tehnic – 100% din impozite și contribuții
2.    Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic – 60% din impozite și contribuții
3.    Scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență
4.    Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa
5.    Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale.

„E ceva înmulțit la 0, deci se egalează cu 0”

Probabil una dintre cele mai comentate măsuri a fost cea de returnare a banilor plătiți pe impozite în cazul întreprinderilor ce au fost nevoite să-și sisteze activitatea, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (localurile, cafenelele, restaurantele, cantinele).

„Eu trebuie să am acel salariu ca statul să îmi întoarcă acele taxe. Dispare orice legătură și orice ajutor, dacă salariu nu e. Asta e un ajutor la ceva ce nu există. E ceva înmulțit la 0, deci se egalează cu 0”, spune președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din republica Moldova” (MĂR, Aneta Zasavițchi. Ea spune că un ajutor mai mare din partea statului ar fi o amnistie aplicată asupra plăților pentru arendă. „Pe noi asta ne mănâncă. Noi suntem închiși, dar arenda curge, pentru că nu toți arendașii sunt oameni adecvați, sau chiar dacă sunt adecvați au și ei credite sau probleme. E un lanț. Respectiv trebuie ceva de făcut”, susține ea.

Aceeași propunere a fost comentată de directoarea art-salonului „molDeco”, Stela Moldovanu. Ea a declarat prin intermediul unei transmisiuni live pe pagina sa Facebook că o asemenea perspectivă este imposibilă în condițiile actuale.

„Președintele propune să achităm salarii integrale angajaților noștri, iar statul să ne restituie impozitele și taxele aferente, ceea ce se consideră ajutor din partea statului. În viziunea noastră acest lucru este o utopie. Noi efectiv nu avem vânzări, iar din acest motiv nu putem să achităm salariile”, a spus Stela Moldovanu.

„Toți sunt afectați în lanț”

Și directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM), Liliana Busuioc, spune că cea mai mare presiune revine întreprinderilor care și-au sistat total activitatea forțat.

„Pentru localuri chiria e la un preț foarte mare, nu e la un preț ordinar de oficii. Mulți nu știu ce să facă. Unii sunt presați de arendași să plăteacă, că e început de lună”, spune Busuioc.

În opinia sa, creditele cu dobânzi mici ar fi o ieșire din situație.

„Dacă nu există măsuri compensatorii, măcar oamenii să ia credite mici, să injecteze lichidități și să-și poată onora datoriile. (…) Toți sunt afectați în lanț. Cineva e paralizat 100% și alții care oarecum încearcă să se adapteze. Unii nu mai au lichidități, dar trebuie să achite salariile, nu pot împrumuta, nu pot menține oamenii la lucru, nu știu ce să facă. Pe acești oameni nu-i va ajuta reîntoarcerea impozitelor. În acest caz ar funcționa mai bine creditele mici. Partea tristă e că unii creditori pot să privească la rentabilitatea afacerii”, spune Liliana Busuioc.

Potrivit ei, AIM a avut o comunicare „foarte strânsă cu autoritățile”. „Ca asociație suntem membri pe multe platforme, inclusiv în consiliul economic pe lângă premier. Săptămâna trecută am avut ședință online cu ministrul Economiei, am vociferat acolo toate nemulțumirile. Despre ele se cunoaște, dar pentru că situația se schimbă de la o zi la alta de pe ambele părți, păstrăm comunicarea”, punctează ea.

„Măsurile sunt salutabile”

Directoarea executivă a Asociației Businessului European (EBA), Mariana Rufa, privește cu ochi buni măsurile luate de Guvern.

„Era clar că statul va veni cu subvenții pentru acele companii care și-au sistat activitatea prin decizia CSE. Situația era mai șubredă în cazul companiilor care au fost nevoite să-și sisteze activitatea fără intervenția statului, fie din cauza sistării unor comenzi pe plan internațional sau a altor procese. Era nevoie de extinderea de acestor măsuri financiare pentru alte sectoare decât HoReCa. Măsurile sunt salutabile, arată că statul vrea să întindă o mână de ajutor. Cum a spus prim-ministrul, suntem într-o barcă, vâslim împreună și avem același scop”, susține Rufa. 

Între timp, mai multe voci, inclusiv din partea partidelor politice din opoziție, propun ideea subvenționării salariilor din partea statului sau achitarea unei indemnizații sociale în mărimea de 50% din salariu, cu condiția achitării a o treime din salariul de către patroni.

„Toate propunerile trebuie oferite cu o estimare asupra impactului bugetar. Oricare măsură pe care o propunem trebuie însoțită cu calcule. De data asta am fost atenți în a propune, pentru că calculele legate de debursare a acestor bani e pe responsabilitatea Guvernului. Banii se epuizează și noi nu știm cum să prognozăm care vor fi veniturile în bugetul de stat având în vedere că activitatea multor agenți economici va fi sistată. De asta ne-am străduit să nu-i presăm pe cei care propun măsurile compensatorii”, susține directoarea executivă American Chamber, Mila Malairău, într-un live pentru AGORA.

„Banii se termină în multe țări, iar în Moldova – mai repede”

Economistul din echipa Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Pîntea, consideră că Guvernul a trebuit să se concentreze asupra măsurilor care vor ține pe linia de plutire sectoarele esențiale economiei moldovenești.

„Ne dăm seama că multe sectoare și multe businessuri nu vor putea trece peste această perioadă. Guvernul poate nici nu are nevoie să le mai susțină. Aici trebuie o analiză fără emoții și să știm cum vrem să arate economia noastră după epidemie și cum ar fi cel mai rapid ca ea să-și revină. Toți în lume au început să se gândească ce va fi după. Multe afaceri se închid, rămân în așteptare și toți vor ca Guvernul să vină să le dea bani pe perioada de așteptare. Dar asta nu este sustenabil, e o măsură pe o lună-două. Banii se termină în multe țări, și în R. Moldova – cu atât mai repede. Guvernul nu are suficienți bani ca să susțină businessul fără activitate”, susține Pîntea.

„Măsurile actuale sunt viabile pentru a face viața mai ușoară pentru anumite sectoare. Acum toți așteaptă ca statul să achite șomajul tehnic pentru persoanele care stau acasă. Trebuie să spunem direct lucrurilor pe nume: Guvernul nostru nu are așa bani. Nu avem fonduri de rezervă cum are Germania sau alte țări dezvoltate. De ce? Pentru că așa am lucrat până acum, așa o economie am avut, așa venituri am avut”, explică expertul.

Am întrebat expertul ce crede despre ideea statul să intervină cu subvenții salariale de 75%.

„Asta nu e relevant pentru economia noastră, nici pe departe. Să zicem că printăm bani și-i dăm, dar rapid ne trezim cu o hiperinflație. Banii ăștia nu au acoperire în economie, ei nu au fost lucrați. Situația e total diferită de alte țări, unde finanțele publice sunt mai puternice”, crede Dumitru Pîntea.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.