Acasă Ultimele stiri Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu. Sunt...

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu. Sunt implicați medicii de familie

45
0

Începând de vineri, 10 aprilie, pacienții cu forme ușore de Covid-19 vor fi tratați acasă. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. 

Dacă până acum medicii de familie erau implicați în monitorizarea la domiciliu a persoanelor intrate în contact cu persoane infectate, atunci de mâine, 10 aprilie, aceștia vor asigura tratamentul la domiciliu a pacienților cu forme ușoare de COVID-19.

„Am inițiat pregătirea pentru această etapă de mai mult timp. Avem aprobat protocolul clinic, standartizat pentru medicii de familie. În baza lui, toți medicii de familie din țară au fost instruiți, privind tratamentul la domiciliu”, a precizat șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Tatiana Zatîc.

Astfel, pacienții cu forme ușoare de îmbolnăvire, care nu au maladii cronice ca diabetul zaharat, maladii cardio-vasculare, maladii oncologice, vor fi tratați acasă.

Noul protocol prevede criterii de spitalizare. Mai exact, persoanele cu vârsta după 60 ani vor fi în continuare internați. La fel copiii și gravidele.

„Anume telefonic va fi fi efectuată supravegherea și monitorizarea pacienților. La apariția semnelor clinice pacientul va primi indicațiile necesare” au precizat Zatîc.

Pacientul stabilit la domiciliu va primi o fișă de supravegere pentru 14 zile și un film cu instrucțiuni privind autormonitorizarea indicilor ca temperatura corpului, pulsul, respirația. 

„Pentru adulți vom merge pe o filieră nouă. Vom spitaliza dor când există criterii de spitalizare sau la sesizarea medicilor de familie când starea pacientului nu permite tratament la domiciliu”, a spus Svetlana Lupu. Copii și gravidele vor fi internați la toate etapele de testare și tatament a infecției.

 Precizăm că din numărul total de 1.174 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, 1.058  sunt cu transmitere locală și 116 cazuri de import. În Transnistria sunt înregistrate 69 cazuri confirmate cu noul coronavirus. Până acum 28 de persoane au decedat ca urmare a complicațiilor cauzate de noul coronairus.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.