Acasă Ultimele stiri Premieră pentru medicina din R. Moldova. A fost efectuată o operație de...

Premieră pentru medicina din R. Moldova. A fost efectuată o operație de extragere a unui glonț din capul unui tânăr

32
0

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Prin operația inedită, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an și jumătate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania. 

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.

Potrivit profesorului Grigore Zapuhlîh, o astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență, pentru că sunt necesare investigații amănunțite. 

Tânărul a fost împușcat în tâmpla stângă, glonțul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumătate. Când și-a revenit, prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui, pe motiv de prezența unui corp străin endocranian manifestat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunța doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții pacientului.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.