Acasă Economic Prețuri noi la RCA, începând cu 1 iulie? Mașinile de taxi și...

Prețuri noi la RCA, începând cu 1 iulie? Mașinile de taxi și troleibuzele ar fi cele mai afectate. Cine e avantajat (DOC)

34
0

Prețul pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar putea crește începând cu 1 iulie 2020, pentru unele categorii de vehicule. Cel puțin asta prevede un document intern, supus analizelor în sector. Astfel, coeficienții de rectificare propuși cresc cel mai mult pentru mașinile de taxi, dar și pentru troleibuze. Comisia Națională a Pieței Financiare nu a confirmat, dar nici infirmat autenticitatea documentului.       

Prevederile ar urma să fie puse în aplicare începând cu data de 1 iulie 2020, iar efectele se revăd în nivelul primelor de asigurare de bază și al coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă (RCA).

Astfel, pentru mașinile ce au capacitatea motorului mai mică de 1.200 de cm3 se propune majorarea coeficientului de la 0,7 la 1,15, în timp ce pentru autoheviculele cu o capacitate a motorului de peste 3.000 de cm3 acest coeficient se reduce aproape în jumătate. 

Coeficienții de rectificare prevăd și o dublare în cazul troleibuzelor, în timp ce pentru taximetriști, cuantumul poliței RCA ar urma să crească de aproape cinci ori. 

Am încercat să obținem un comentariu la acest subiect din partea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). „Până la 1 iulie, nu pot oferi niciun comentariu la acest subiect. Nu știu ce document aveți dvs.”, ne-a declarat directoarea Departamentul Asigurări din cadrul CNPF, Tatiana Ciobanu, îndemnându-ne să luăm legătura cu serviciul de presă.

Până la ora publicării articolului, serviciul de presă al CNPF nu ne-a răspuns la apel și nici la mesaje.

Amintim că din 1 iulie 2019, prețurile la asigurările de tip RCA și „Carte Verde” se stabilesc de fiecare companie de asigurări, ca urmare a procesului de liberalizare a pieței. Coeficienții de rectificare sunt aprobați anual și intră în vigoare la data de 1 iulie.

Am contactat mai mulți actori de pe piața asigurărilor să aflăm dacă documentul a fost consultat cu ei și dacă au deja o decizie privind prețul primei de asigurare de tip RCA după data de 1 iulie. Aceștia au refuzat, însă, să ofere vreun comentariu oficial pe marginea subiectului, menționând că sunt în plin proces de analiză.   

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.