Acasă iLegal Punct pe cetățenia prin investiții. Legea a fost abrogată prin decizia Parlamentului

Punct pe cetățenia prin investiții. Legea a fost abrogată prin decizia Parlamentului

35
0

Legea care prevedea acordarea cetățeniei Republicii Moldova contra unor investiții a fost abrogată de Parlament. Totuși, cererile depuse de cetățenii străini până în momentul adoptării acestui proiect de lege vor fi examinate.

„În vederea prevenirii unor consecințe nefaste de ordin juridic și financiar care ar putea interveni în cazul punerii în practică a legii respective în redacția propusă de autori, comisia a stabilit garanții cetățenilor străini care au depus cereri privind acordarea cetățeniei RM. Astfel, cererile depuse până la adoptarea prezentei legi vor fi examinate în modul stabilit de Guvern”, a declarat președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan.

Acesta a adăugat că prezenta lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2020, odată cu expirarea termenului moratoriului privind acordarea cetățeniei RM.

Iar președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a menționat că decizia de astăzi a deputaților reprezintă una dintre condițiile UE privind acordarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară. „Sper că săptămâna viitoare vom putea obține un răspuns din partea Procuraturii Generale privind progresul în dosarul furtului miliardului, care este și asta o condiționalitate”, a adăugat parlamentarul.

Menționăm că programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018, fiind dur criticat de opoziție și de societatea civilă. La 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Pe 18 iunie 2020, acesta a fost aprobat în a doua lectură. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.