Acasă Politic „Reforma constituțională este necesară”: Igor Dodon a semnat un decret privind crearea...

„Reforma constituțională este necesară”: Igor Dodon a semnat un decret privind crearea unei comisii în acest sens

25
0

Președintele Igor Dodon consideră necesară reforma constituțională. În acest sens, șeful statului a semnat un decret de constituire a unei comisii care se va ocupa nemijlocit de acest segment. 

Potrivit lui Igor Dodon, în ultimii ani Curtea Constituțională a emis mai multe decizii care ar fi afectat negativ procesul colaborării puterilor în stat.

„Am constatat că pe parcursul anilor 2010-2020 mai multe segmente importante de specialiști remarcă cu îngrijorare fenomenul instabilității puterii de stat, blocajele instituționale, implicarea politicului în domeniul justiției constituționale. Societatea moldovenească și instituțiile statului au fost nedumerite de mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, care erau în contradicție cu textul Constituției, afectau negativ procesul colaborării puterilor în stat, creau multiple impedimente întru asigurarea stabilității sistemului politic al statului moldovenesc, precum și care au contribuit efectiv la tentativa uzurpării puterii de stat în Republica Moldova”, a declarat președintele.

Dodon consideră necesară demararea procesului de reformă constituțională cu scopul de a „ asigura supremația Constituției, consolidarea statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”

Înainte de luarea acestei decizii, au fost luate în calcul mai multe aspecte, spune președintele. Printre acestea sunt:

– blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile Președinte-Guvern-Parlament.

– problemele traseismului politic, care a dezechilibrat ani la rând funcționalitatea Parlamentului si Guvernului și a distorsionat rezultatele și voința electoratului, expusa în cadrul alegerilor parlamentare din anii 2010, 2014, 2019;

– inițiativele unor forțe politice și obștești privind reducerea numărului de deputati,

– problemele de securitate națională, create de funcționarii de rang înalt cu dubla cetățenie,

– necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată a statului moldovenesc…

Componența comisiei este alcătuită din reprezentanți ai mediului academic ți ai societății civile, a precizat șeful statului.

Președintele Republiccii Moldova a scris, pe pagina s-a de Facebook, că a discutat despre acest subiect cu specialiști din domeniu.

„Acest subiect l-am discutat  cu Victor Pușcaș si Dumitru Pulbere, ex-președinții Curții Constituționale. Am fost unanimi în opinia că în ultimii ani, în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”, a scris Dodon. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.