Acasă Ultimele stiri Săpunite și puse la uscat: Oamenii recurg la diverse metode pentru a...

Săpunite și puse la uscat: Oamenii recurg la diverse metode pentru a nu cheltui prea mult pe măști. Ce avertizări au specialiștii

34
0

În contextul pandemiei generate de coronavirus, cetățenii R. Moldova sunt obligați să respecte distanța de un metru, igiena mâinilor și purtarea obligatorie a măștilor în transportul public, spații publice închise și comerciale pentru a preveni pericolul pentru sănătatea publică. Mai mult, autoritățile recomandă schimbarea măștilor medicinale la câteva ore după utilizare. Oamenii, însă, neavând suficiente măști sau fiind în imposibilitatea de a le procura, recurg la diferite metode pentru a-și menține gura și nasul acoperite.

Am încercat să contactăm mai multe persoane din diferite localități ale țării pentru a vedea cum acestea respectă restricțiile impuse de autorități.

Foto: Captură ecran/msmps.gov.md

Marea majoritatea a oamenilor ne-au spus că măștile medicinale sunt mult mai costisitoare și au procurat în schimb măști textile. Totuși, unele persoanele aleg să poarte aceeași mască medicinală încontinuu. Uneori, acestea sunt spălate și puse la uscat, în ciuda avertizărilor din partea autorităților.

„De la începutul pandemiei am două măști, ori le port pe aceleași încontinuu, ori, când am timp, le mai spăl”, a menționat Vasile Creciun, pensionar din Gordinești, r. Edineț.

Nu sunt excluse nici situațiile în care oamenii uită să-și ia cu ei și să aibă la îndemână o mască, iar în aceste cazuri sunt nevoiți să improvizeze.

„Când s-a introdus obligația de a fi cu mască, fiica mea mi-a cumpărat o mască din material. Am grijă să o spăl de fiecare dată și să o calc cu fierul de călcat, dar a fost o dată când am ajuns aproape de magazin și abia atunci mi-am dat seamă că nu e masca cu mine. Să mă întorc acasă pierdeam prea mult timp și asta doar pentru a cumpăra o pâine, iar să cumpăr o mască nu aveam de unde. Am găsit în geantă o batistă, mi-am acoperit nasul și gura și mi-au permis în magazin foarte puțin timp”, a povestit Ala Cojocaru, din același sat.

Batista nu este singura soluție la care recurg anumite persoane, ideile apar tot timpul în situațiile care survin.

„Când trebuie și nu am o mască la mine, trag maioul pentru a acoperi nasul și gura și cumpăr repede ce am nevoie, în unele locuri îmi mai permite să trec, în alte nu”, a menționat Vasile Albu, locuitor al satului Gordinești.

Foto: Chișinău Fail/facebook

Asistenta medicală din satul Tîrnova, Emilia Dolghii, ne-a povestit că în satul ei croitoresele au cusut măști textile pentru lume, dar totuși mai sunt oameni care nu le au. 

„Am întâlnit pe la intrarea în magazin persoane care și-au pus o pungă la gură, iar torțile de care se apucă punga le-au pus după urechi”

Asistenta medicală din satul Tîrnova, Emilia Dolghii
Foto: Chișinău Fail/facebook

Avertizările epidemiologului

Am apelat la un specialist pentru a vedea la ce riscuri se expune populație prin purtarea măștilor fără a le schimba.

„Dacă purtăm mască chirurgicală sau cea de unică folosință, această trebuie schimbată la fiecare două ore sau imediat ce este umezită. Pe timp canicular, aceasta se umezește și mai repede, atunci efectul ei protector, care nu permite să înghițim vaporii potențiali cu virus, se reduce și această mască devine ineficientă”, a declarat șefa direcției Promovarea Sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Silitrari.

Potrivit specialistei, chiar și în cazul în care masca nu s-a umezit, dar a fost luată de pe față, pusă sub barbă sau alte acțiuni contraindicate, acea mască trebuie aruncată.

Foto: Instagram

„Se pierde gradul protecție și există riscul de autoinfectare. În buzunar este un mediu favorabil pentru înmulțirea microbilor, nu neapărat COVID-19, mai ales pe timp canicular când este cald și aceasta se poate umezi mai repede. Respectiv, acea mască, nu doar că nu protejează, dar mai este și ea un risc de autoinfectare”, menționează Natalia Silitrari.

În ceea ce privește gradul de îmbolnăvire în cazul măștilor textile sau cele chirurgicale purtate necorespunzător, specialista susține că „ambele au același risc de infectare, dar acest lucru nu este studiat atât de aprofundat” și că „ambele măști dacă sunt umezite și potențial contaminate, prezintă risc de infectare”.

Natalia Silitrari a mai adăugat că masca nu este în totalitate sigură în cazul în care nu este purtată corect și nu se respectă distanța socială.

Cum ar putea fi soluționată problema reutilizării măștilor

Sociologul Ion Jigău a declarat pentru AGORA că în acest caz cea mai simplă modalitate de a combate fenomenul de reutilizare a măștilor de unică folosință sau de spălare a acestora ar fi ca statul să vină în ajutorul cetățenilor.

„Măștile la noi sunt cu adevărat scumpe. Un pensionar care stă acasă nu are nevoie de multe măști, dar oricum, dânsul trebuie să iasă să-și cumpere cel puțin pâine, medicamente și atunci el trebuie să iasă din casă. Nu sunt un părtaș al ajutorului total dat de stat, dar unele segmente ale populației ar trebuie susținute în mod obligatoriu de către stat”, susține sociologul.

Potrivit specialistului, primii care ar trebuie susținuți cu măști sunt cei care sunt în contact zi de zi cu alți oameni, cum ar fi polițiștii, vânzătorii, chiar și în cazul în care aceștia au bani, iar cei care nu au posibilitatea de a procura măști ar trebui să fie identificați prin intermediul asistenților sociali.  

„După cei din prima linia, ar trebui să fie susținuți cei din familiile social-vulnerabile, cu atât mai mult că noi avem asistenți sociali care ar trebuie să cunoască cine are nevoie de susținere, avem un astfel de serviciu și el ar trebui să funcționeze”, a conchis sociologul Ion Jigău.

„Statul ar trebui să ofere un ajutor parțial în funcție de posibilitățile fiecăruia”

Ion Jigău, sociolog

Amintim că, purtarea măștilor a devenit obligatorie în spațiile închise la nivel național începând cu data de 16 mai, anunțul fiind făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Exportul de măști medicinale din Republica Moldova a fost interzis până la 15 iulie, curent. O hotărâre în acest sens a fost luată de Cabinetul de miniștri. Inițial, interdicția de export a măștilor, mănușilor și dezinfectanților fusese aprobată până la 15 aprilie 2020, ulterior aceasta a fost prelungită până la 30 iunie.

Precizăm că starea de urgență în sănătate publică a fost extinsă până pe 15 iulie, cu posibilitatea prelungirii acesteia în caz de necesitate. Decizia a fost luată pe 23 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, autoritățile au hotărât să mențină restricțiile de traversare a frontierei de stat, precum și aflarea în spații publice în grupuri mai mari de trei persoane și aflarea pe terenurile de joacă, sportive și în zonele de agrement. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.