Acasă IT şi Ştiinţă STUDIU: O pătrime din companiile IT chestionate spun că și-au suspendat contractele...

STUDIU: O pătrime din companiile IT chestionate spun că și-au suspendat contractele cu clienții din cauza COVID-19

60
0

Consecințele pandemiei de COVID-19 creează presiune și asupra sectorului tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC), care, altă dată înregistra creșteri constante. Cele mai afectate rămân a fi startup-urile IT și companiile mici care furnizează piețelor locale și celor internaționale, soluții și produse IT inovative, necesare pentru integrarea în toate domeniile economice. Provocările companiilor, dar și cifrele relevante se conțin într-un studiu recent realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), la care au participat peste 90 de companii din sectorul de referință din Moldova.

Peste 90 de companii participante la studiu, au menționat că principalele dificultăți cu care se confruntă, în urma pandemiei sunt suspendarea contractelor existente (25,3%), scăderea cererii pentru serviciile IT și pentru produsele companiei (27,5%), munca de acasă a angajaților (16,5%), întârzierea plăților de la clienții existenți pentru serviciile prestate deja (11%), scăderea cererii pentru servicii/produse specifice ale companiei (6,6%), restricțiile de circulație impuse pe piața internațională (6,6%) etc.

Companiile IT au răspuns că sunt în stare să mențină activitatea companiei și în același timp să-și onoreze plățile fără reducerea locurilor de muncă timp de o lună (11%), două luni (18,7%), trei luni (27,5%), o perioadă mai lungă de timp (29,7%), deloc (9,9%), șase luni sau doar cu condiția tăierilor salariale de 70% (1,1%). 

Reducerea veniturilor (73,6%), optimizarea cheltuielilor administrative (60,4%), necesitatea reducerii cheltuielilor pentru angajați (48,4%) sunt cele mai mari provocări cu care se pot confrunta companiile IT în următoarea perioadă. Studiul mai arată că printre alte dificultăți se numără incertitudinea referitor la ziua de mâine, reducerea veniturilor clienților, imposibilitatea tuturor angajaților de a lucru la distanță, lipsa personalului în oficiu, dar și capacitate redusă de muncă, deoarece trebuie să îngrijească copii. 

Cu o contribuție de circa 7% la Produsul Intern Brut al țării și o cifră de afaceri de 152 de milioane de dolari, companiile IT înregistrate dispun de peste 18.000 de profesioniști în domeniul IT și își exportă produsele și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.