Acasă iLegal Subsidii de zeci de milioane de lei, nevalorificate corespunzător. Curtea de Conturi...

Subsidii de zeci de milioane de lei, nevalorificate corespunzător. Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli la Ministerul Sănătății

16
0

Nereguli la Ministerul Sănătății privind acordarea și gestionarea banilor oferiți sub formă de subsidii. Asta a constatat Curtea de Conturi a cărui raport a fost dezbătut de  Comisia de control al finanțelor publice. Documentul a fost transmis și Procuraturii Generale. 

Potrivit raportului, subsidii în valoare de 10 milioane de lei au fost acordate Institutului Oncologic și ulterior transferate în avans Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru achiziționarea utilajului medical. Comisia a constatat că mijloacele alocate nu au realizat scopul propus și au fost imobilizate pe o perioadă nedeterminată. Mai mult, în  iunie curent, încă nu era finalizată procedura de achiziție publică. 

Auditul a mai constatat subsidii în valoare de 3,8 milioane de lei alocate Institutului Mamei și Copilului și de 2,5 milioane de lei alocate Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, care au fost valorificate, dar nu au fost prezentate documente justificative și contabile pentru operațiunile efectuate. Astfel, nu au fost prezentate procesele verbale de executare a lucrărilor, iar ministerul a acceptat transferul doar în baza facturilor.

Alte subsidii în valoare de 1,8 milioane de lei au fost alocate Policlinicii Stomatologice Republicane care în proporție de 55% au fost utilizate în alte scopuri decât cele indicate în acte. 

La fel, grupul de experți a solicitat Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” să ia măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate la lucrările de investiții capitale pentru Blocul Curativ nr. 2 pentru care s-a folosit 81,1 milioane de lei. 

Misiunea de audit a mai stabilit că valoarea grupei de conturi „Terenuri” a fost subevaluată cu 29,3 milioane de lei. 

Raportul de audit a fost remis Procuraturii Generale pentru autosesizare asupra nevalorificării investițiilor capitale î81,0 mil.lei) pentru construcția unui bloc al Spitalului de Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, raionul Strășeni și asupra nefuncționalității SIA „Sistemul de supraveghere epidemiologică  a gripei aviare și altor maladii infecțioase” (7,0 mil.lei).

Raportul auditului asupra Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost realizat pentru anul 2019. 

Share this post on social media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.